Skip to content

Húsvéti csokoládé kanál tojás, egy finom brazil desszert

A húsvéti ünnepek beköszöntével otthonainkat nemcsak a tavasz illata tölti meg, hanem a nemzedékről nemzedékre öröklődő ünnepi hagyományok várakozása is, amelyek gazdagítják családi történeteinket. Ezek a hagyományok óhatatlanul magukban foglalják a húsvéti finomságok elkészítését és megosztását, amelyek a megújulás és az öröm szimbolikáját hordozzák. Brazíliában, amely gazdag kulturális mozaikokkal és mély kulináris hagyományokkal rendelkezik, az egyik ilyen egyedülálló húsvéti élvezet a csokoládé kanál tojás, az „Ovos de Páscoa de colher” néven ismert.

Ezek a tojások a kreativitás és az ízek változatosságának csúcsát képviselik, a húsvét klasszikus szimbólumát – a tojást – édes, dekadens és ellenállhatatlanul csábító csemegévé változtatják. Ez a desszert a csokoládé gazdag ízét ötvözi a töltelékek végtelen lehetőségeivel, a hagyományostól az innovatívig, egyedi karaktert és stílust adva minden darabnak. A csokoládé kanál tojás tehát nemcsak a húsvéti ünnepek vidám hangulatát tükrözi, hanem az ünneplés brazil érzékiségét és az étel élvezetét is.

Ezeknek a tojásoknak az elkészítésével belépünk egy olyan világba, ahol a kézművesség találkozik a művészi képzelőerővel. A csokoládéválasztástól a kész tojások díszítéséig minden lépés olyan, mint egy léleksimogatás, egy meditáció, amely elrepít minket a törődés, a szeretet és az együtt töltött pillanatok világába. Ez a hagyomány egy lehetőség arra, hogy ne csak egy édes élményt osszon meg szeretteivel, hanem a felkészülésre szánt időt is, ami az összetartozás és az összetartozás sokkal mélyebb üzenetét rejti.

A mai nyüzsgő világban, ahol gyakran keresünk gyors és egyszerű megoldásokat, a húsvéti csokoládé kanál tojások arra emlékeztetnek, hogy a legértékesebb pillanatok akkor jönnek létre, amikor időt szánunk arra, hogy megálljunk és odafigyeljünk a részletekre. Ez a csokitojás receptje nem csak egy kulináris útmutató, hanem egy felhívás, hogy lépjen be egy olyan világba, ahol a hagyomány és az innováció kéz a kézben jár, és ahol egy egyszerű csokoládéhéj az ízek egész univerzumát rejtheti, amelyek felfedezésre és megosztásra várnak.

Recept húsvéti csokoládé kanál tojás

Hozzávalók

Csokoládé héj

 • 300 g jó minőségű tej- vagy étcsokoládé ízlés szerint

Töltelék

 • 1 doboz édesített sűrített tej
 • 1 evőkanál vaj
 • 2 evőkanál kakaópor
 • Csipet só
 • 100 g csokoládédarabkák vagy apróra vágott csokoládé (opcionális az extra textúra érdekében)
 • További töltelék ötletek: karamell, Nutella, mogyoróvaj, gyümölcslekvárok

Dekoráció

 • Sprinkle, apróra vágott dió, csokoládéreszelék vagy ehető csillám, vagy marcipán sárgarépa, húsvéti tojás stb.

Elkészítés

 1. A csokoládét óvatosan olvasszuk fel vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben 30 másodperces időközönként, közben alaposan keverjük simára. Egy kanál segítségével óvatosan kenjük be a tojásformák belsejét olvasztott csokoládéval. Ügyeljen arra, hogy a teljes felületet lefedje. A formákat 5 percre a hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen. Második réteg csokoládéval felkenjük a formákat, hogy a héjak kellően erősek legyenek. Ismét hűtőbe tesszük, amíg teljesen megszilárdulnak.
 2. Egy közepes méretű serpenyőben keverjük össze az édesített sűrített tejet, a sótlan vajat, a kakaóport és egy csipet sót. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a keverék besűrűsödik és el nem kezd elválni az edény aljától (kb. 10-15 perc). Vegyük le a keveréket a tűzről, és hagyjuk kissé lehűlni. Ha használja, keverje hozzá a csokoládédarabkákat vagy az apróra vágott csokoládét, amíg teljesen fel nem olvad.
 3. Amikor a csokoládéhéjak megszilárdultak, és a töltelék bedolgozható hőmérsékletű (még folyósnak kell lennie, hogy a kanállal könnyebben kikanalazhassuk), óvatosan vegyük ki a héjakat a formákból. Minden csokoládéhéjat megtöltünk az elkészített töltelékkel. Ha a töltelék túlságosan megszilárdult, akkor óvatosan felmelegítheti, vagy cukrászzacskóval könnyebben megtöltheti a héjakat. Miután minden tojást megtöltöttünk a töltelékkel, díszítsük a tojás nyitott oldalát tetszés szerint – szórással, apróra vágott dióval, csokoládéreszelékkel vagy ehető csillámokkal.
 4. A megtöltött és díszített tojásokat legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy a töltelék megdermedjen. Tálaljuk lehűtve egy kanállal, hogy a vendégek közvetlenül a tojásból élvezhessék a gazdag csokoládé tölteléket.

Húsvéti csokoládé kanál tojás kérdések és válaszok

Milyen csokoládét használjak?

Ehhez a finomsághoz kiváló minőségű, jól olvadó és magas kakaószárazanyag-tartalmú csokoládét érdemes használni. A tejcsokoládé édessége és simasága miatt népszerű választás, de az étcsokoládé intenzívebb ízt ad. A csokoládé kiválasztása az Ön személyes preferenciáitól függ.

Használhatok más típusú formákat a szilikon formák helyett?

Igen, bármilyen csokoládé munkára alkalmas formát használhat, beleértve a műanyag vagy akár az eldobható papírformát is. Fontos, hogy a formák elég erősek legyenek ahhoz, hogy megtartsák formájukat, és egyben lehetővé tegyék a kész csokoládé tojások könnyű megdöntését.

Hogyan győződhetek meg arról, hogy a csokoládéhéj elég erős?

A lényeg, hogy kellően vastag csokoládéréteget vigyen fel. Az első réteg után tegyük hűtőbe a csokoládét megdermedni, majd még legalább egy réteget kenjünk rá. Ez biztosítja, hogy a héj elég erős ahhoz, hogy megtartsa a tölteléket, miközben nem törik el túl könnyen.

Milyen más utántöltőket használhatok?

Sok lehetőség van! Népszerűek a különféle sűrített tej alapú krémek, mint például a dulce de leche, a csokoládé ganache, a különféle dióvajak, a friss gyümölcspüré vagy akár a zselatinnal bevont gyümölcsdarabok. Kísérletezzen ízlése szerint!

Elkészíthetem előre ezt a desszertet?

Igen, a csokitojást néhány nappal korábban is elkészítheti, és hűtőszekrényben tárolhatja. Tálalás előtt hagyjuk őket egy kicsit szobahőmérsékleten, hogy a csokoládé kissé megpuhuljon és kellemesebb legyen enni.

Mennyi ideig áll el a húsvéti csokoládé tojás?

Megfelelően a hűtőszekrényben tárolva a csokitojás akár egy hétig is eláll. Fontos, hogy zárt edényben tartsuk őket, hogy ne szívják magukba a hűtőből származó szagokat.

További inspiráció