Skip to content

Mákos-barack torta szórással, desszert recept, ami mindenkinek tetszeni fog

Képzelje el a nyár édes finomságait a mákos-barack torta minden falatába, szórással, egy finom és kényelmesen rusztikus desszertbe. Ez a sütemény az ízek és a textúrák tökéletes harmóniája, ötvözi az őszibarack finom édességét a mák gazdag, földes aláfestésével, és ropogós, vajas megszórással fejezi be. Elkészítése egyszerű, de az eredmény nem más, mint káprázatos, így ideális választás bármilyen alkalomra, a nyári családi összejövetelektől az ünnepi ünnepségekig.

Ennek a süteménynek az alapja a tészta, amely minőségi összetevőket tartalmaz – sima liszt, friss tojás, tej és különösen őrölt mák, amelyek egyedi ízt és állagot adnak a süteménynek. Ha szeletelt őszibarackot adunk a tésztához, az nem csak a nyári szezonra emlékeztet; a frissesség és a lédússág ígérete, amely minden falatnál elolvad a szádban. Az öntet liszt, cukor, vaj és fahéj keveréke édes kontrasztot és textúrát ad, amely már az első nyelvérintéstől ellenállhatatlan.

Ez a pite több, mint részei összessége. A sütés szeretetének és az alkotás örömének az eredménye, amely akkor keletkezik, ha a hagyományos konyha és a személyes érintés ötvöződik. A puha vaj és a hideg vaj egy harmonikus táncban játszik szerepet, ahol a recept minden lépése közelebb visz a tökéletességhez. A sütemény 180°C-on történő sütése biztosítja, hogy minden darab tökéletes állagot kapjon – aranyszínű külső gazdag és gyengéd belsővel.

A mákos-barack torta szórással nem csak egy hétköznapi desszert; a szezonális gyümölcsök ünnepe, amely tükrözi a nyár nyújtotta örömöt és megújulást. Ez a torta tökéletes módja annak, hogy vendégeinket egy kerti partira üdvözöljük, vagy egy szabadtéri vacsora édes jegyeként. Tehát, amikor erre a kulináris utazásra készül, ne feledje, hogy minden lépés, a tészta elkészítésétől az utolsó feltétig, lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit hozzáadja magát ehhez a mesterséghez. Ennek az édes finomságnak köszönhetően nem csak a sütés öröme lesz az eredmény, hanem a szeretteivel megosztott örömteli pillanatok is.

Recept Mákos-barack torta szórással

Hozzávalók

  • 250 g sima liszt
  • 150 g cukor
  • 1 csomag sütőpor (kb. 10 g)
  • 100 g lágyított vaj
  • 2 tojás
  • 100 ml tejet
  • csipet só
  • 150 g darált mák
  • 4 közepes őszibarack, meghámozva és apróra vágva

A tortán

  • 100 g sima liszt
  • 70 g cukor
  • 50 g hideg vaj, darabokra vágva
  • 1 tk őrölt fahéj

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tortaformát kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és az őrölt mákot. Adjuk hozzá a puha vajat, a tojást és a tejet. Sima tésztát keverünk. Végül óvatosan a tésztába keverjük az apróra vágott őszibarackot.
  3. Tegye át a tésztát az előkészített formába, és simítsa el a felületét.
  4. Egy kis tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a fahéjat. Adjunk hozzá hideg vajat, és kézzel (vagy villával) dolgozzuk omlós állagúra a keveréket. Egyenletesen szórja meg a permeteket az egész úton.
  5. Süssük a süteményt az előmelegített sütőben körülbelül 35-40 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt nyárs tisztán ki nem jön.
  6. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a tortát a rácson, majd tálalhatjuk.

Mákos baracktorta szórással Kérdés és válasz

Használhatok konzerv őszibarackot friss helyett?

Igen, használhatunk konzerv őszibarackot, de használat előtt alaposan csepegtessük le, hogy a felesleges lé ne befolyásolja a sütemény állagát.

Mivel helyettesíthetem az őrölt mákot?

Ha nem szeretne mákot használni, hagyja ki, vagy használjon őrölt diót, például mandulát vagy mogyorót, hogy hasonló állagú és ízű legyen.

Meddig marad friss egy mákos-barackos sütemény?

Ez a sütemény akár 3 napig friss marad, ha szobahőmérsékleten, lezárt edényben tároljuk. A hosszabb frissesség érdekében hűtőbe is teheti, így a tárolási idő 5 napra meghosszabbodik.

Le lehet fagyasztani a tortát?

Igen, a mákos-barackos süteményt akár 3 hónapig is lefagyaszthatod cukormáz nélkül. Lefagyasztás előtt ne felejtse el jól becsomagolni élelmiszerfóliába, majd fagyasztásálló edénybe. Tálalás előtt hagyjuk felengedni a tortát szobahőmérsékleten, majd a sütőben újra felmelegíthetjük.

Készíthetek tortát fahéj nélkül?

Igen, elhagyhatja a fahéjat, vagy helyettesítheti vanília kivonattal vagy citrom-/narancshéjjal, hogy más ízprofilt kapjon.

Előre elkészíthetők a fröccsök?

A permeteket előre elkészítheti, és hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tárolhatja zárt edényben, amíg készen nem áll a tortára.

Honnan tudhatom, hogy kész a torta?

A sütemény akkor van készen, ha aranybarna színű, és a közepébe szúrt nyárs vagy vékony kés tisztán, tésztamaradék nélkül jön ki belőle.

Használhatok másfajta lisztet a sima liszt helyett?

Az univerzális liszt a legalkalmasabb ehhez a recepthez, mivel állaga és lágy tésztát hoz létre. Ha módosítani kell a receptet gluténmentesre, használhat gluténmentes lisztkeveréket, de az eredmény és az állaga eltérő lehet.

Hogyan tudnám puhábbá varázsolni a tortát?

Ügyeljen arra, hogy ne dolgozza túl sokáig a tésztát, nehogy glutén képződjön, ami keménysé teheti a tésztát. Ezenkívül a teljes tej és kis mennyiségű tejföl hozzáadásával a sütemény nedvesen tartható.

Hogyan biztosíthatom, hogy a permetek törékenyek maradjanak?

Az omlós szóráshoz az a kulcsa, hogy hideg vajat használunk, és a vajat gyorsan összedolgozzuk a liszttel és a cukorral, hogy omlós állagot kapjunk. Sütés előtt ügyeljen arra is, hogy az egész süteményt egyenletesen borítsa be szórással, nehogy elázzon a gyümölcstől.

További inspiráció