Skip to content

A paradicsomszósszal és darált hússal töltött paprika egyike azon hagyományos ételeknek, amelyeket generációk óta szeretnek. Ez a kivételes ízkombináció elégedettséggel tölti el ízlelőbimbóinkat, és örömteli élményeket hoz konyhánkba. A töltött paprika nagyon népszerű étel az egész világon, és számos különféle recept létezik, amelyekkel hagyományosról modern és kísérleti változatra változtatható.

Az egyszerű elkészíthetőség az egyik fő oka annak, hogy a töltött paprika még kevésbé tapasztalt szakácsok számára is vonzó. A töltött paprika elkészíthető hússal, rizzsel, csicseriborsóval, babbal vagy quinoával, a tetejére pedig különféle növényi alapanyagokat, gyógynövényeket, fűszereket és szószokat lehet hozzáadni a megfelelő íz eléréséhez.

Ez a sokoldalú étel különféle alkalmakra alkalmas – a családi ünnepségektől a hivatalos vacsorákig. A töltött paprika tálalható önmagában vagy köretekkel, például galuskával, burgonyával, tésztával vagy friss zöldségsalátával. Garantáljuk, hogy a mennyország a szádban lesz, miután megkóstoltad.

Mi a teendő a töltött paprika feleslegével? Egyszerűen tárolhatja őket hűtőszekrényben, és néhány napon belül elfogyaszthatja, vagy lefagyaszthatja őket későbbi használatra. Ez azt jelenti, hogy a szezon vége után is élvezheti a töltött paprika ízét.

Érdemes megjegyezni, hogy a töltött paprika nemcsak kiváló finomság, hanem egészséges választás is. A paprika gazdag A- és C-vitaminban, rostokban és egyéb hasznos anyagokban. Emellett a töltött paprika vegetáriánusok és vegánok számára is megfelelő, hiszen számos lehetőség kínálkozik a hús zöldséges töltelékkel való helyettesítésére.

Ne csüggedjen a paprika töltelékének hosszadalmas benyomása, próbálja meg elkészíteni ezt a hagyományos ételt, és kényeztesse magát egy kivételes ízű csemegével. A töltött paprika nagyszerű módja annak, hogy szezonális zöldségeket használjon, hogy színes, ízes és örömteli ételeket készítsen az egész család számára.

Recept A legjobb töltött paprika

Hozzávalók

Töltött paprika

  • 500 g darált sertéshús
  • 150 g kerek szemű rizs
  • 2 kisebb tojás vagy 1 nagy
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt feketebors
  • őrölt pirospaprika
  • szárított majoránna
  • kisebb zöldpaprika

Paradicsom szósz

  • 500 g paradicsompüré vagy paradicsompüré
  • 1 nagy hagyma
  • 2 evőkanál disznózsír
  • Liszt
  • marhahúsleves
  • 2 babérlevél
  • 4 szelet szegfűbors
  • 8 darab egész fekete bors
  • cukor

Elkészítés

  1. Főzzünk rizst. Először beáztatjuk és lecsepegtetjük a vizet, majd olajon kis ideig sütjük, amíg a víz elpárolog. Ezután felöntjük vízzel, megsózzuk, és rizsfajtától függően 8-10 percig főzzük, vagy körülbelül 15 percre betesszük a sütőbe. Tegyük félre és hagyjuk lefedve.
  2. Egy nagyobb tálba tesszük a darált húst, a kihűlt rizst, a tojást, a nyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majoránnát és pirospaprikát. A keveréket jól összekeverjük, és szükség szerint fűszerezzük.
  3. A zöld vagy fehér paprika tetejét levágjuk, a magokat megtisztítjuk és megmossuk. Az így elkészített paprikát teljesen megtöltjük húsmasszával. Ha elfogy a paprika, a maradék keverékből golyókat formázunk.
  4. A zsírt felolvasztjuk egy nagyobb lábosban, és a lisztet hozzáadva pörköltet készítünk. Adjuk hozzá a marhahúslevest, és habverővel keverjük össze, hogy ne képződjenek csomók. Amikor felforrt, adjunk hozzá paradicsompürét, babérlevelet, egész hagymát, borsot, sót és ízlés szerint cukrot. Tehetünk bele szegfűszeget és fahéjat is. Hagyjuk felforrni.
  5. A töltött paprikát és a húsgombócokat beletesszük a szószba. Addig főzzük, amíg a paprika és a golyó a tetejére nem úszik. Főzés közben óvatosan keverjük meg.
  6. Burgonyapürével tálaljuk, de a legjobb a párolt gombóc.

A legjobb töltött paprika kérdések és válaszok

Milyen paprika a legjobb töltelékhez?

Töltelékre leggyakrabban nagyobb méretű paprikát, például capsicum annuum paprikát használnak, lehetőleg egyenletes formájúak és elég vastag falúak, hogy szétesés nélkül kibírják a hőkezelést.

Milyen húst használnak a paprika töltésére?

A hústöltelék készíthető marha-, sertés-, csirke-, bárány- vagy halból. A húst finomra kell vágni vagy őrölni, hogy egyenletes és sima töltelék állagú legyen.

Hogyan készül a töltött paprika?

A töltött paprikát először kivájjuk, majd megtöltjük az elkészített töltelékkel. Ezután saját levükben párolhatók, szósszal tálalhatók vagy sütőben süthetők.

Mivel tálaljuk a töltött paprikát?

A töltött paprikát tálalhatjuk önmagában vagy különféle köretekhez. A hagyományos köret a galuska, a tészta, a burgonya vagy a friss zöldség saláta. Ez országtól és kulináris hagyománytól függ.

A töltött paprika alkalmas vegetáriánusok és vegánok számára?

Igen, a töltött paprika vegetáriánusok és vegánok számára is megfelelő lehet, mivel sok olyan töltelék létezik, amely helyettesítheti a húst, és zöldség, hüvelyes vagy egyéb növényi alapanyagokból készül.

A töltött paprikát le lehet fagyasztani?

Igen, a töltött paprika fagyasztható. Ha több töltött paprika marad, mint amennyit azonnal el tud enni, tárolhatja a fagyasztóban, és később felengedheti, majd felmelegítheti.

A töltött paprika egészséges választás?

Igen, a töltött paprika egészséges választás lehet, mivel a felhasznált tölteléktől függően számos egészségjavító tápanyagot, például vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz. Az egészséges étkezés érdekében azonban ügyelni kell a töltelék só- és zsírtartalmára.

Gyerekeknek megfelelő a töltött paprika?

A töltött paprika gyerekeknek megfelelő, különösen, ha gyermekbarát tölteléket használunk kevesebb fűszerrel és kiegyensúlyozott tápanyagtartalommal.

Mely országokban van hagyományos töltött paprika?

A töltött paprika sok országban, így Szerbiában, Törökországban, Magyarországon, Bulgáriában, Görögországban és sok más országban is népszerű étel.

Meddig főzzük vagy sütjük a töltött paprikát?

A töltött paprika elkészítési ideje a recepttől és az alkalmazott módszertől függ. A főzés körülbelül 30-45 percig, míg a sütőben sütés körülbelül 45-60 percig tarthat.

Vacsorára vagy ebédre alkalmas a töltött paprika?

A töltött paprika mindkét alkalomra alkalmas, nem csak ebédre, hanem vacsorára is. A körettől és a töltelék összetételétől függően az étel lehet nagyon gazdag és kiadós vagy könnyű és frissítő.

A töltött paprika többféleképpen módosítható?

Igen, a töltött paprika személyes ízlése szerint többféleképpen módosítható. Különféle sajtokat, fűszernövényeket, fűszereket vagy szószokat adhat hozzá, amelyek javítják az ízt és új dimenziókat hoznak az ételbe.

A töltött paprika alkalmas ünnepi alkalmakra?

Igen, a töltött paprika alkalmas lehet ünnepi alkalmakra is, ha megfelelő körettel tálaljuk. Ízletes és eredeti étel lehet, amely tetszeni fog a vendégeknek.

További inspiráció