Skip to content

Nokedli, a hagyományos magyar gnocchi receptje

HIRDETÉS

A nokedli egy hagyományos magyar étel, hasonlóan a német spätzle-hez vagy a szlovák haluškėshez. Kis tésztadarabok, amelyeket úgy készítenek, hogy egy nagyobb tésztadarabot közvetlenül forró vízbe reszelnek vagy vágnak.

A nokedli elkészítése viszonylag egyszerű, de némi gyakorlatot igényel. Először a tojásokat, a lisztet és a vizet (vagy a lágyabb változathoz a tejet) keverjük össze sima, közepesen vastag tésztává. Ezután a tésztát feldaraboljuk vagy egy speciális eszközön, a nokedli reszelőn keresztül közvetlenül a forrásban lévő sós vízbe tesszük. Amikor a nokedli a felszínre úszik, az azt jelenti, hogy megfőtt. Lyukas kanállal kivesszük őket, és hagyjuk lecsepegni.

A magyar konyha híres a paprika erőteljes használatáról, ezért a nokedlit gyakran tálalják az ilyen ízű húsételekhez, mint például a gulyás vagy a paprikás. Azonban önmagukban is ugyanolyan ízletesek, például vajjal, sajttal megszórva vagy petrezselyemmel keverve.

Kísérletezhetünk azzal is, hogy közvetlenül a tésztához adunk fűszereket vagy fűszernövényeket, hogy még több ízt adjunk hozzá. Például apróra vágott mogyoróhagyma vagy fokhagyma hozzáadása érdekes dimenziót adhat a nokedlihez.

Bár a nokedli elkészítése kicsit időigényesebb a bolti tésztákhoz képest, házias és vendégszerető jellege mégis különlegessé teszi ezt az egyszerű ételt. Ideális módja annak, hogy szeretetet és törődést mutassunk ki azok iránt, akiknek főzünk.

A legjobb konyhai eszközök

HIRDETÉS

Hozzávalók a nokedlihez

HIRDETÉS

A nokedli előkészítési eljárása

A tészta elkészítése

Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a vizet és a sót. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk.

Az edény előkészítése

Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet.

Reszelje le a nokedlit

Nyomjuk át a tésztát egy speciális nokedli reszelőn, vagy használjuk a kanálos módszert, amikor közvetlenül a forrásban lévő vízbe vágjuk. Ha kanalat használunk, egyszerűen vágjunk le kis darabokat a tésztából, és hagyjuk, hogy a forrásban lévő vízbe hulljanak.

Főzés

Főzzük a nokedlit kb. 2-3 percig, vagy amíg a felszínre úszik.

Tálalás

Amikor a nokedli elkészült, szedje ki őket egy lyukas kanállal, és hagyja lecsöpögni. Tálalhatja őket vajjal vagy ízlés szerinti mártással.

REKLAMA

Jön a karácsony!

Díszítse otthonát gyönyörű karácsonyi elemekkel az ünnepi szezonra. A gyertyatartók, a jászol, az ajtó- vagy asztali díszek és természetesen az elmaradhatatlan karácsonyfa megadja a megfelelő ünnepi hangulatot. Amikor az első karácsonyi édesség megjelenik a levegőben, minden tökéletesen fel lesz díszítve és készen áll.

A nokedli videó receptje

Gyakran ismételt kérdések a nokedlivel kapcsolatban

Mik azok a nokedli?

A nokedli egy Magyarországról származó hagyományos tésztaféle. Az olasz gnocchihoz vagy a német spätzle-höz hasonlít, és gyakran tálalják gulyással vagy más mártásokkal.

Hogyan készül a nokedli?

A nokedli lisztből, tojásból és vízből álló egyszerű tésztából készül. Ezt a tésztát egy speciális reszelőn átpasszírozzák, vagy forró vízbe kanalazzák.

Milyen állagú legyen a nokedli tésztája?

A tésztának elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy összetartson, de elég folyósnak ahhoz, hogy könnyen át lehessen nyomni a reszelőn, vagy egy kanállal le lehessen hámozni. Ha a tészta túl merev, adhat hozzá egy kis vizet. Ha túl híg, adjunk hozzá még egy kis lisztet.

Milyen eszközökre van szükségem a nokedli készítéséhez?

A nokedli készítéséhez a legjobb, ha egy speciális nokedli reszelőt használ, de ha nincs, akkor egy kanállal is vághat kis darabokat a tésztából közvetlenül a forrásban lévő vízbe.

Mivel tálalják a nokedlit?

A nokedlit leggyakrabban magyaros ételekhez, például gulyáshoz vagy más húsos mártásokhoz tálalják. Tálalhatjuk őket vajjal vagy ízlés szerinti mártással is.

Mennyi ideig főzik a nokedlit?

A nokedlit gyorsan főzik – általában 2-3 perc forrásban lévő víz elég. Amikor elkészültek, feljönnek a felszínre.

HIRDETÉS
További inspiráció

Hozzászólás a cikkhez

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük