A nokedli egy hagyományos magyar étel, hasonlóan a német spätzle-hez vagy a szlovák haluškėshez. Kis tésztadarabok, amelyeket úgy készítenek, hogy egy nagyobb tésztadarabot közvetlenül forró vízbe reszelnek vagy vágnak.
A nokedli elkészítése viszonylag egyszerű, de némi gyakorlatot igényel. Először a tojásokat, a lisztet és a vizet (vagy a lágyabb változathoz a tejet) keverjük össze sima, közepesen vastag tésztává. Ezután a tésztát feldaraboljuk vagy egy speciális eszközön, a nokedli reszelőn keresztül közvetlenül a forrásban lévő sós vízbe tesszük. Amikor a nokedli a felszínre úszik, az azt jelenti, hogy megfőtt. Lyukas kanállal kivesszük őket, és hagyjuk lecsepegni.
A magyar konyha híres a paprika erőteljes használatáról, ezért a nokedlit gyakran tálalják az ilyen ízű húsételekhez, mint például a gulyás vagy a paprikás. Azonban önmagukban is ugyanolyan ízletesek, például vajjal, sajttal megszórva vagy petrezselyemmel keverve.
Kísérletezhetünk azzal is, hogy közvetlenül a tésztához adunk fűszereket vagy fűszernövényeket, hogy még több ízt adjunk hozzá. Például apróra vágott mogyoróhagyma vagy fokhagyma hozzáadása érdekes dimenziót adhat a nokedlihez.
Bár a nokedli elkészítése kicsit időigényesebb a bolti tésztákhoz képest, házias és vendégszerető jellege mégis különlegessé teszi ezt az egyszerű ételt. Ideális módja annak, hogy szeretetet és törődést mutassunk ki azok iránt, akiknek főzünk.
A legjobb konyhai eszközök
- Tányérok és étkészletek
- Edények
- Konyhakések
- Tepsik és sütőedények
- Serpenyők
- Sütés
- Turmixgépek és mixerek
- Konyhai berendezések
- Gyümölcsfacsarók
- Konyhai segédeszközök
- Különlegességek a konyhába
Hozzávalók a nokedlihez
- 2 nagy tojás
- 1/2 csésze víz
- 1/2 teáskanál só
- 2 csésze sima liszt
A nokedli előkészítési eljárása
A tészta elkészítése
Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a vizet és a sót. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk.
Az edény előkészítése
Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet.
Reszelje le a nokedlit
Nyomjuk át a tésztát egy speciális nokedli reszelőn, vagy használjuk a kanálos módszert, amikor közvetlenül a forrásban lévő vízbe vágjuk. Ha kanalat használunk, egyszerűen vágjunk le kis darabokat a tésztából, és hagyjuk, hogy a forrásban lévő vízbe hulljanak.
Főzés
Főzzük a nokedlit kb. 2-3 percig, vagy amíg a felszínre úszik.
Tálalás
Amikor a nokedli elkészült, szedje ki őket egy lyukas kanállal, és hagyja lecsöpögni. Tálalhatja őket vajjal vagy ízlés szerinti mártással.
Jön a karácsony!
Díszítse otthonát gyönyörű karácsonyi elemekkel az ünnepi szezonra. A gyertyatartók, a jászol, az ajtó- vagy asztali díszek és természetesen az elmaradhatatlan karácsonyfa megadja a megfelelő ünnepi hangulatot. Amikor az első karácsonyi édesség megjelenik a levegőben, minden tökéletesen fel lesz díszítve és készen áll.
- Karácsonyi gyertyatartók és gyertyák
- Karácsonyi fényfüzérek
- Karácsonyi koszorúk, girlandok és gallyak
- Karácsonyi díszek
- Kültéri világítás és dekoráció
- Műfenyők
- Karácsonyi konyha
- Karácsonyi textil
A nokedli videó receptje
Gyakran ismételt kérdések a nokedlivel kapcsolatban
Mik azok a nokedli?
A nokedli egy Magyarországról származó hagyományos tésztaféle. Az olasz gnocchihoz vagy a német spätzle-höz hasonlít, és gyakran tálalják gulyással vagy más mártásokkal.
Hogyan készül a nokedli?
A nokedli lisztből, tojásból és vízből álló egyszerű tésztából készül. Ezt a tésztát egy speciális reszelőn átpasszírozzák, vagy forró vízbe kanalazzák.
Milyen állagú legyen a nokedli tésztája?
A tésztának elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy összetartson, de elég folyósnak ahhoz, hogy könnyen át lehessen nyomni a reszelőn, vagy egy kanállal le lehessen hámozni. Ha a tészta túl merev, adhat hozzá egy kis vizet. Ha túl híg, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
Milyen eszközökre van szükségem a nokedli készítéséhez?
A nokedli készítéséhez a legjobb, ha egy speciális nokedli reszelőt használ, de ha nincs, akkor egy kanállal is vághat kis darabokat a tésztából közvetlenül a forrásban lévő vízbe.
Mivel tálalják a nokedlit?
A nokedlit leggyakrabban magyaros ételekhez, például gulyáshoz vagy más húsos mártásokhoz tálalják. Tálalhatjuk őket vajjal vagy ízlés szerinti mártással is.
Mennyi ideig főzik a nokedlit?
A nokedlit gyorsan főzik – általában 2-3 perc forrásban lévő víz elég. Amikor elkészültek, feljönnek a felszínre.