Skip to content

Nokedli, a hagyományos magyar gombóc receptje

A nokedli egy hagyományos magyar étel, amely a német spätzle-hez vagy a szlovák galuskához hasonlít. Ezek kis tésztadarabok, amelyeket úgy készítenek, hogy egy nagyobb tésztadarabot közvetlenül forrásban lévő vízbe kaparnak vagy vágnak ki.

A nokedli elkészítése meglehetősen egyszerű, de egy kis gyakorlást igényel. Először a tojást, a lisztet és a vizet (puhább változatnál a tejet) sima, közepesen sűrű tésztává keverjük. Ezután a tésztát apróra vágják, vagy speciális szerszámon – vagy reszelőn – közvetlenül forrásban lévő sós vízbe passzírozzák. Amikor a tészta a felszínre úszik, az azt jelenti, hogy megfőtt. Szögkanállal kiszedjük és hagyjuk lecsepegni.

A magyar konyha a paprika erőteljes felhasználásáról ismert, így a nokedlit gyakran tálalják az ezzel az ízzel teli húsos ételekkel, mint például a gulyás vagy a paprikás. Azonban önmagukban is ugyanolyan finomak, például vajjal, sajttal megszórva vagy petrezselyemmel keverve.

Alternatív megoldásként kísérletezhet úgy, hogy közvetlenül a tésztához ad gyógynövényeket vagy fűszereket az extra ízréteg érdekében. Például apróra vágott medvehagyma vagy fokhagyma hozzáadásával érdekes dimenziót adhat egy ételnek.

Bár a nokedli elkészítése kicsit időigényesebb a bolti tésztákhoz képest, házias és vendégszerető jellege különlegessé teszi ezt az egyszerű ételt. Tökéletes módja annak, hogy kifejezzük szeretetünket és törődésünket azok iránt, akiknek főzünk.

Recept Nokedli

Hozzávalók

  • 2 nagy tojás
  • 1/2 csésze víz
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 csésze sima liszt

Elkészítés

  1. Egy tálban keverjük össze a tojást, a vizet és a sót. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk.
  2. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet.
  3. Nyomd át a tésztát egy speciális nokedli reszelőn, vagy használd a kanállal közvetlenül forrásban lévő vízbe vágás módszerét. Ha kanalat használunk, egyszerűen vágjunk le apró darabokat a tésztából, és tegyük a forrásban lévő vízbe.
  4. Főzzük a tésztát körülbelül 2-3 percig, vagy amíg fel nem úsznak a felszínre.
  5. Ha kész a nokedli, szűrőkanállal kiszedjük és lecsepegtetjük. Ízlés szerint vajjal vagy szósszal tálalhatjuk.

Nokedli kérdések és válaszok

Mi az a nockedli?

A nokedli egy hagyományos, Magyarországról származó tészta. Hasonlóak az olasz gnocchihoz vagy a német spätzle-hez, és gyakran pörkölttel vagy más szószokkal tálalják.

Hogyan készül a gombóc?

A nokedlit lisztből, tojásból és vízből álló egyszerű tésztából készítik. Ezt a tésztát speciális reszelőn átpasszírozzuk, vagy kanállal forrásban lévő vízbe vágjuk.

Milyen állagú legyen a nokedli tésztája?

A tésztának elég vastagnak kell lennie ahhoz, hogy összetartsa, de elég folyósnak kell lennie ahhoz, hogy könnyen átnyomja a reszelőn vagy kanállal vágja. Ha túl kemény a tészta, kevés vizet adhatunk hozzá. Ha túl híg, adjunk hozzá még egy kis lisztet.

Milyen eszközökre van szükségem a nokedli elkészítéséhez?

A nokedli készítéséhez a legjobb, ha speciális nokedli reszelőt használunk, de ha nincs, akkor egy kanál segítségével is vághatunk apró tésztadarabokat közvetlenül a forrásban lévő vízbe.

Mivel tálalják a tésztát?

A nokedlit leggyakrabban magyaros ételekkel, például gulyással vagy más húsmártással tálalják. Ízlés szerint vajjal vagy szósszal is tálalhatjuk.

Mennyi ideig főzik a tésztát?

A nokedlit gyorsan megfőzzük – általában 2-3 perc forrásban lévő víz elegendő. Ha elkészültek, a felszínre emelkednek.

További inspiráció