Skip to content

Nagymama csirke tésztaleves, a legjobb csirkehúsleves

A házi készítésű csirke tésztaleves hagyományos és népszerű étel, amelyet az emberek évszázadok óta fogyasztanak szerte a világon. Csirkedarabokkal, zöldségekkel és fűszernövényekkel lassan főtt klasszikus húsleves arról ismert, hogy megnyugtatja a lelket és megkönnyebbülést nyújt a hideg napokon.

A házi csirkeleves alapja a csirkehúsból készült húsleves, leggyakrabban egész tyúkból vagy csirkedarabokból. Zöldségeket, például sárgarépát, hagymát és zellert adnak a leveshez, valamint fűszernövényeket, például petrezselymet, babérlevelet és kakukkfüvet. Néha burgonyát is adnak hozzá, hogy gazdagabb legyen a leves.

A házi készítésű csirkelevest gyakran kényelmi ételnek tekintik, amelyet az emberek akkor keresnek, amikor betegek vagy magányosak. Sokan úgy vélik, hogy gyógyító tulajdonságai vannak, különösen megfázás esetén. Amellett, hogy tápláló, hidratáló hatása is van, és segíthet a légutak ellazításában.

A házi csirkeleves nemcsak ízletes és tápláló étel, hanem a gondoskodás és a vendégszeretet szimbóluma is. Gazdag ízei és aromái a szeretet és a kényelem jele, ami csak egy otthoni konyhából származhat.

Nagymama csirke tésztaleves recept

Hozzávalók

 • Házi tyúk
 • Körülbelül 5 liter víz (az edénytől függően)
 • 3x sárgarépa
 • 2x petrezselyem
 • 1/4 karalábé
 • 1/4 zeller
 • 1x hagyma
 • Fekete bors
 • Új Spice
 • Petrezselyem

Megközelítés

 1. Készíts elő egy edényt a tűzhelyen, és tedd bele a házi csirkéket. Öntsünk hozzá körülbelül 5 liter vizet (ez az edény méretétől függ).
 2. Adjunk a vízhez megtisztított sárgarépát, petrezselymet, karalábét, zellert, hagymát vagy ízlés szerint más zöldségeket.
 3. Ezután sózzuk, borsozzuk, szegfűborsot és petrezselymet vagy metélőhagymát teszünk az edénybe (ízlés szerint).
 4. Főzzük a levest lassú tűzön 3-4 órán keresztül.
 5. Főzés közben tehetünk bele sót és szükség szerint vizet adhatunk hozzá.

Csirke tésztaleves kérdések és válaszok

Melyek a házi csirkeleves fő összetevői?

A fő összetevők a csirke (egész csirke vagy csirkedarabok), zöldségek, például sárgarépa, hagyma és zeller, valamint fűszernövények, például petrezselyem, babérlevél és kakukkfű. A kiadósabb változathoz burgonyát is adhatunk hoz

Igaz, hogy a csirkeleves segíthet megfázáson?

Igen, sokan úgy vélik, hogy a csirkehúsleves gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik a megfázás ellen. Hidratálja, könnyíti a légutakat és táplálja, ha nem tud nehezebb ételeket enni.

Használhatok készletet vagy bolti készletet házi készítésű készlet helyett?

Igen, levesalapként használhatsz bolti alaplevet vagy alaplevet, de a házi alaplé általában gazdagabb ízt és állagot biztosít.

Mennyi ideig főzzem a csirkehúslevest?

A főzési idő változhat, de általában a levest 1,5-2 órán át főzzük alacsony lángon. Fontos, hogy a hús puha, a húsleves pedig ízekben gazdag legyen.

Lehetséges a csirkeleves vegetáriánus változata?

Igen, elkészítheti ennek a levesnek a vegetáriánus változatát, ha csirke helyett zöldséglevest használ, és a csirke helyett több zöldséget ad hozzá.

Milyen fűszerekkel, fűszernövényekkel ízesíthetem a tyúkhúslevest?

A klasszikus fűszernövények, például a petrezselyem, a babérlevél és a kakukkfű mellett fokhagymát, borsot, rozmaringot vagy más ízlés szerinti gyógynövényeket és fűszereket is hozzáadhat.

Lefagyaszthatom a csirkehúslevest?

Igen, a tyúkhúslevest nagyon jól le lehet fagyasztani. A fagyasztóba helyezés előtt győződjön meg róla, hogy teljesen kihűlt, és 2-3 hónapon belül használja fel.

További inspiráció
Megszakítás