Skip to content

Hot cross buns, a csábítóan illatos, fűszeres, édes sütemények, amelyek tetejét a jellegzetes kereszt díszíti, a világ különböző részein régóta a nagypéntek és a húsvéti időszak szimbólumának számítanak. A kulturális és vallási jelentések gazdag szövevénye köti össze ezt a hagyományt, amely a sütemény aromás csábítását a kereszténység mélyen gyökerező szimbolikájával ötvözi, így a forró keresztes kalács nemcsak az ízlelőbimbóknak, hanem a léleknek is lakomát jelent.

Az Egyesült Királyságból származó hot cross buns története éppoly sokrétű, mint a benne keveredő ízek. Ezek a kiflik állítólag nemcsak az olyan fűszerek, mint a fahéj és a szerecsendió aromáját hordozzák magukban, hanem a történelem egy darabkáját is, amely egészen a 12. századig nyúlik vissza. Az egyes süteményeket díszítő keresztet széles körben Jézus Krisztus keresztre feszítésének szimbólumaként ismerik el, így ezek a sütemények a húsvéti hagyományok szerves részét képezik, a nagyböjt végét és a feltámadás ünnepét jelképezik.

A hot cross buns kulináris útja a sütés evolúciójának és a hagyományok generációról generációra való átörökítésének képességéről tanúskodik. Ezek a kiflik általában lisztet, tejet, cukrot, vajat, tojást és fűszerek, például fahéj, szerecsendió és szegfűbors ízes keverékét tartalmazó, gazdag élesztős tésztából készülnek. Ha mazsolát vagy kandírozott citrusfélék héját adunk a tésztához, az édes ízvilágot és a textúrát is feldobja, így minden egyes falat több érzékszervi élményt nyújt.

A hot cross buns elkészítése hagyományokkal és legendákkal átszőtt. Egykor például úgy hitték, hogy a nagypénteken sütött kalács a következő évben nem romlik meg és nem ég meg. Egy másik babona azt állította, hogy ezek a sütemények megvédhetnek a hajókatasztrófától, ha tengeri útra viszik őket. Akár hiszünk ezekben a hiedelmekben, akár nem, a forró keresztes kifli sütése és megosztása a közösség és az összetartozás erőteljes szimbóluma marad.

Mára a hot cross buns túllépett vallási eredetén, és világszerte a pékségek és a háztartások szerves részévé vált, különösen a húsvéti szezonban. A recept modern értelmezései és változatai megjelentek, alkalmazkodva a különböző ízlésekhez és diétás korlátozásokhoz, beleértve a gluténmentes és vegán változatokat is. A hagyomány lényege azonban megmaradt, a tetején lévő kereszt pedig meghatóan emlékeztet a történelmi és spirituális gyökerekre.

A hot cross buns több mint szezonális finomság. A történelem, a hagyomány és a konyhaművészet keveréke, amely a reményt, a megújulást és az ételek egyesítő erejét szimbolizálja. Amikor beleharapunk a forró keresztes zsemle puha, fűszeres tésztájába, egy olyan hagyományban veszünk részt, amely túlmutat az időn, és emlékeztet bennünket közös emberi tapasztalataink maradandó természetére.

Recept Hot cross buns

Hozzávalók

  • 75 g mazsola
  • 180 ml meleg tej
  • 100 g cukor
  • 60 g vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 7 g szárított élesztő
  • 2 tojás
  • 430 g sima liszt
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi szerecsendió

Dörzsölés

  • 1 tojás
  • 1 teáskanál víz

Keresztmáz

  • 60 g porcukor
  • 12 ml tej

Elkészítés

  1. Öntsük a mazsolát forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd csepegtessük le.
  2. Tegyünk langyos tejet, egy kevés cukrot és szárított élesztőt egy tálba. Keverjük össze, és hagyjuk szobahőmérsékleten kb. 10 percig, amíg a duplájára kel.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a maradék langyos tejet, a maradék cukrot, a vajat és a sót. Keverjük addig, amíg a vaj el nem olvad. Ezután adjuk hozzá a felvert tojásokat és az élesztőt. Keverje bele a fahéjat és a szerecsendiót. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és addig gyúrjuk, amíg sima és lágy tésztát kapunk. Végül adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, és gyúrjuk addig, amíg összeáll a tésztával.
  4. Kenjünk ki egy tálat vajjal, és tegyük bele a tésztát. Fordítsuk a tésztát a vajas felével felfelé, takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, vagy amíg a duplájára kel.
  5. A megkelt tésztát lisztezett sütőlapra helyezzük, és 12 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztából formázzunk cipót, és tegyük vajjal kikent tepsibe. Takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk kelni további 30 percig.
  6. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Kenjük meg a kenyereket felvert tojással, és süssük 15-17 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Vegyük ki a sütőből, és egy tepsiben hűtsük ki.
  7. Amíg a kalácsok még melegek, keverjük össze a porcukrot a tejjel. Ha a máz túl híg, adjunk hozzá cukrot. Az így kapott keveréket tegyük át egy sütőzacskóba, és minden kifli tetejére készítsünk keresztet.

Hot cross buns kérdések és válaszok

Mi az a hot cross buns?

A hot cross buns édes, fűszeres sütemény, amely hagyományosan a nagypéntekhez és a húsvéti ünnepekhez kapcsolódik. A tetejükön egy jellegzetes kereszt található, amely készülhet tésztából vagy cukormázból, és Jézus Krisztus keresztre feszítését szimbolizálja.

Milyen összetevőket használnak a hot cross buns elkészítéséhez?

A hot cross buns általában lisztet, tejet, cukrot, vajat, tojást és fűszereket, például fahéjat és szerecsendiót tartalmazó, gazdag élesztős tésztából készül. Gyakran mazsolát, kandírozott citrusfélék héját vagy más szárított gyümölcsöket is tartalmaznak.

Mi a hot cross buns története?

A hot cross buns története a 12. századig nyúlik vissza, ahol a keresztény hagyományokhoz kapcsolódott. Különösen népszerűvé váltak az Egyesült Királyságban, ahol a nagypéntek szimbólumává váltak, és a húsvéti hagyományok részét képezik.

Hogyan kell elkészíteni a hot cross buns?

A hot cross buns fűszereket és aszalt gyümölcsöket tartalmazó tészta összekeverésével és erjesztésével készül. Az első kelesztés után a tésztát kis golyókra osztják, hogy keresztet formázzanak belőle. Ezután addig sütik őket, amíg aranybarnára nem sülnek. Néha a sütés után mázzal vonják be őket, hogy fényesek legyenek.

Lehet a hot cross buns vegán?

Igen, léteznek a hot cross buns vegán változatai, ahol a hagyományos összetevőket, mint a vaj, tej és tojás, vegán alternatívákkal, például növényi tejekkel, vajakkal és tojáspótlókkal helyettesítik.

Le lehet fagyasztani a hot cross buns?

Igen, a hot cross buns sikeresen le lehet fagyasztani. Javasoljuk, hogy fagyasztás előtt először teljesen hűtsük ki, majd szorosan csomagoljuk be, vagy tegyük légmentesen záródó edénybe. Hagyja őket szobahőmérsékleten felolvadni, vagy tegye őket egy kis időre a mikrohullámú sütőbe, mielőtt elfogyasztja őket.

Vannak különböző variációi a hot cross buns?

Igen, a hot cross buns számos változata létezik, amelyek különböző összetevőket és fűszereket tartalmaznak. Néhány modern változatban csokoládét, almát, karamellt vagy akár sajtot is adnak a tésztához vagy a feltét részeként.

További inspiráció