Skip to content

Hogyan készítsünk kovászt élesztőből és vízből

A kenyérsütés sokak számára szenvedély és művészet. Míg a hagyományos kenyérsütéshez gyakran sütőporra vagy élesztőre van szükség, van egy hagyományosabb módszer is, amely élesztőt használ. A saját kovász elkészítése igazán hasznos élmény lehet, és itt van egy egyszerű útmutató a saját kovász elkészítésének megkezdéséhez.

A kenyérsütés nemcsak éhségünk csillapításának eszközévé vált, hanem a kreativitás, a hagyományok iránti szeretet és a természet tiszteletének kifejezésére is. A modern világban, ahol kereskedelmi forgalomban kapható sütőporok és különböző típusú élesztők kaphatók, sokan még mindig keresik az autentikusabb és hagyományosabb sütési módokat. Az egyik ilyen módszer a saját kovász elkészítése.

Létének középpontjában az élesztő egy élő kultúra, amely évezredek óta része a sütési hagyományoknak. A levegőből származó élesztő és baktériumok segítségével erjesztett liszt és víz keveréke adja a kenyér jellegzetes savanyú ízét és aromáját.

A saját kovász elkészítése élesztőből sokkal több, mint egy sütési technika. Ez egy módja annak, hogy kapcsolódjon az ősi hagyományokhoz, megértse a sütés lényegét, és egyúttal személyes hatást adjon a sütött kenyérhez. Merüljön el ebben a kreatív folyamatban, és fedezze fel a hagyományos sütés örömét.

Mi az élésztő?

A kovász liszt és víz fermentált keveréke, amely vad élesztőt és baktériumokat tartalmaz. A kovászban lévő élesztő és baktériumok segítik a tészta erjedését és kelését.

Élesztős és vizes kovász recept

Hozzávalók

 • 2 teáskanál aktív száraz élesztő
 • 1 csésze langyos víz
 • 1 és 1/2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt (rozslisztből házi kovász is készíthető)

Elkészítés

 1. Egy tálban keverjük el az élesztőt a langyos vízzel, és hagyjuk állni körülbelül 10 percig, amíg felfut. Ez a bizonyíték arra, hogy az élesztő aktív és erjedésre kész.
 2. Adjuk hozzá a lisztet a buborékos keverékhez, és jól keverjük addig, amíg sűrű tésztát nem kapunk.
 3. Fedje le a tálat egy törülközővel, és tegye meleg, sötét helyre 24 órára. Ezalatt az élesztőnek el kell kezdenie buborékolni és megduplázni a térfogatát, ami jelzi aktivitását.
 4. 24 óránként távolítsa el az élesztő felét, és adjon hozzá még egy adag langyos vizet és lisztet. Ily módon „táplálja” az élesztőt, és aktívan tartja az élesztőt.
 5. Ha nem tervezi naponta használni az élesztőt, akkor hűtőszekrényben tárolhatja. Sütés előtt azonban mindig hagyd szobahőmérsékleten több órán át, és ne felejtsd el „etetni”.

Mikor van kész az élesztő?

Az élesztő akkor kész, ha az erjesztés több szakaszán átesett, és elérte azt az állapotot, hogy képes hatékonyan keleszteni a tésztát. Íme néhány mutató, amely jelzi, hogy az élesztő készen áll a használatra:

 1. Buborékok és térfogat: Az élesztőnek tele kell lennie kis és közepes buborékokkal, ami az aktív fermentációs tevékenységet jelzi. Az „etetés” után néhány óra alatt megkétszerezheti vagy akár megháromszorozhatja a térfogatát.
 2. Állag: Az élesztő sűrű, de enyhén folyékony tészta állaga legyen. Ha ez a konzisztencia eléri, ez jó jel, hogy készen áll a használatra.
 3. Illat: A kész élesztő jellegzetes savanykás, enyhén gyümölcsös illatú. Ha kellemetlen szagot érez, az azt jelentheti, hogy az élesztő erjedt vagy szennyezett.
 4. Vízteszt: Ha kétségei vannak az élesztő aktivitásával kapcsolatban, elvégezhet egy egyszerű tesztet. Vegyünk egy kis mennyiségű élesztőt, és tegyük egy pohár vízbe. Ha lebeg, akkor aktív és használatra kész. Ha lesüllyed az aljára, akkor több időre vagy „etetésre” van szüksége.

Kovászos kérdések és válaszok

Mennyi időbe telik, amíg az élesztő készen áll a sütésre?

Az aktív élesztő kialakulása 5-7 napig tarthat, de ez az idő a hőmérséklettől, a páratartalomtól és a liszt típusától függően változhat.

Milyen gyakran kell „etetni” az élesztőt?

A hűtőből kivett és rendszeresen használt aktív élesztőt minden nap etetni kell. A hűtőszekrényben tárolt élesztőt hetente legalább egyszer „etetni” kell.

Használhatok más típusú lisztet a kovász elkészítéséhez?

Igen, kísérletezhet különféle lisztekkel, például teljes kiőrlésű búzával, rozssal vagy tönkölyliszttel. Minden lisztfajta más karaktert és ízt ad a kvasnak.

Miért nem pezseg az élesztőm?

Több oka is lehet, például az élesztő nem erjesztett elég sokáig, nem volt elég élesztő a lisztben, vagy túl hideg a környezet az aktív erjesztéshez.

Lefagyaszthatom az élesztőmet?

Igen, le lehet fagyasztani az élesztőt. Felolvasztás után hagyja szobahőmérsékleten több órán át, és a következő használat előtt „etesse meg”.

Egészségesebb a kovász, mint a hagyományos élesztő?

Sokan úgy gondolják, hogy a kovász egészségesebb alternatíva, mert probiotikus baktériumokat tartalmaz, és alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos élesztővel készült kenyér.

További inspiráció