Skip to content

Házi sajt medve fokhagymával

Tavasszal, amikor a természet új élettel ébred, és az erdők megtelnek a medvehagyma friss illatával, inspiráció érkezik egyedi gasztronómiai kalandokhoz. A medvehagymás házi sajt egy olyan kulináris kincs, amely ötvözi a sajtkészítés hagyományát a természeti ajándékok gazdagságával. Ez a recept nem csak az ízletes ízek élvezete, hanem a szezonális változások és a helyi alapanyagok iránti tisztelet kifejezése is, amelyet földünk kínál.

A medvehagyma enyhe és egyben erős fokhagymás ízével igazi tavaszi csodát képvisel. Életerővel és ízzel teli levelei tökéletesek a konyhában való kísérletezéshez. A friss házi sajt lágyságával és krémességével párosulva nyilvánul meg legjobban kivételessége. Ez a sajt nemcsak a kíváncsiság és a kulináris készség eredménye, hanem a természettel és körforgásaival való kapcsolat szimbóluma is.

A házi sajt készítése azt jelenti, hogy visszatérünk az alapokhoz, a becsületes, türelmet és odafigyelést igénylő ételkészítéshez. A folyamat szinte meditatív – a tej lassú melegítésétől a tejet alvasztó sav finom keverésén át a sajt végső préseléséig és formázásáig. A sajtkészítési folyamat minden lépése tele van várakozással és valami új és teljesen eredeti létrehozásának örömével.

A házi medvefokhagymás sajt készítése nem csak a sajt elkészítését jelenti; ez a helyi biodiverzitás, a fenntarthatóság és az egyszerű élvezetek örömének ünnepe. Lehetőség nyílik új ízek felfedezésére, hagyományos receptek felfrissítésére, valamint alkotásainak megosztására családjával és barátaival. Ez a sajt nemcsak ízletes kiegészítője lehet az asztalnak, hanem vizuális élmény is lehet a sajtot díszítő, gyönyörű zöld színű medvehagyma-foltoknak köszönhetően.

Medvehagymás házi sajt a tökéletes módja a tavasz köszöntésének. Emlékeztetőül szolgál, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is készíthetünk valami egészen különlegeset és felejthetetlent. Ez a recept nem csak az ételekről szól; ez egy út az önismerethez, a kreativitáshoz és a minket körülvevő természettel való kapcsolathoz.

Házi sajt medvehagymával recept

Hozzávalók

 • 2 liter teljes tej (lehetőleg frissen a gazdaságból)
 • 4 evőkanál friss citromlé vagy fehérborecet
 • 1/2 teáskanál só
 • 1 nagy marék medvehagyma finomra vágva
 • Géz vagy finom szita a szűréshez

Elkészítés

 1. Lassan melegítsük fel a tejet egy serpenyőben közepes-alacsony lángon. Ügyeljen arra, hogy a tejet ne forralja fel, körülbelül 85 °C-os hőmérsékletűnek kell lennie. A pontosság érdekében használjon konyhai hőmérőt.
 2. Vegyük le a tejet a tűzről, és lassan keverjük hozzá a citromlevet vagy az ecetet. Hagyja állni a keveréket néhány percig, ezalatt a tejnek el kell kezdeni aludni.
 3. Amikor a tej kezd megdermedni, keverjük hozzá a finomra vágott medvehagymát és a sót.
 4. Helyezzen sajtkendőt vagy egy finom szitát egy nagy tálra, és öntse rá az aludttejet, hogy elválasszon a túrótól a savótól.
 5. Nyomja jól a gézben lévő alvadékot, hogy a lehető legtöbb folyadékot eltávolítsa. Ezután átteheti a sajtot egy formába, vagy ráköthet egy túróruhát, és egy tálra akaszthatja, hogy a sajt jól lefolyjon, legalább néhány órára vagy egy éjszakára a hűtőszekrényben.
 6. Alapos lecsepegtetés után kész a friss házi sajt medvehagymával. A sajtot tetszőleges formára formázhatod és hűtőben tárolhatod.

Tipp

 • Ha ízesebbé szeretné tenni a sajtot, ízlés szerint hozzáadhat más fűszernövényeket vagy fűszereket.

Házi sajt medvehagymával kérdések és válaszok

Mi az a medvehagyma és honnan ismerhetem fel?

A medvefokhagyma enyhe fokhagymás illatú és ízű vadon termő gyógynövény. Nedves, árnyékos helyen, főleg lombhullató erdőkben nő. Széles zöld levelei vannak, tavasszal kis fehér virágokat hoz.

Használható-e a tehéntejen kívül más tej sajt készítéséhez?

Igen, lehet kísérletezni kecske- vagy juhtejjel is, amitől a sajt más ízt, karaktert ad.

A citromlevet helyettesíthetem mással?

A citromlevet helyettesítheti fehérborecettel vagy almaecettel, amelyek hasonló savakkal rendelkeznek a tej alvasztásához.

Mennyi ideig áll el a házi sajt medvehagymával?

Hűtőben, fóliába csomagolva vagy légmentesen záródó edényben tárolva a házi sajt 5-7 napig eláll.

Le lehet fagyasztani ezt a sajtot?

A fagyasztás befolyásolhatja a sajt állagát, ezért ajánlatos frissen fogyasztani. Ha azonban le kell fagyasztania a sajtot, ügyeljen arra, hogy jól be legyen csomagolva.

Mit tehetek, ha a sajt nem sűrűsödik be a várt módon?

Ha a sajt nem sűrűsödik be, valószínűleg több sav kell hozzá. Adhatunk hozzá még egy kis citromlevet, és hagyjuk állni még néhány percig.

Lehet más összetevőket is hozzáadni a sajthoz?

Igen, ízlése szerint különféle fűszernövényeket vagy fűszereket adhat hozzá, hogy további ízdimenziót adjon a sajtnak.

Használhatok pasztőrözött tejet?

Igen, használhat pasztőrözött tejet sajt készítéséhez, de a sajtnak jobb íze és állaga lehet, ha mezőgazdasági friss, szűretlen tejet használ.

Hogyan biztosíthatom, hogy a medvehagyma biztonságosan fogyasztható?

A medve fokhagymát használat előtt alaposan meg kell mosni. Ha vadonban gyűjti, győződjön meg arról, hogyan kell megfelelően azonosítani, hogy elkerülje a hasonló, de mérgező növényekkel való összetévesztést.

Hogyan használhatom ki a legjobban a medve fokhagymás sajtot?

Ez a sajt kiválóan alkalmas friss kenyérre, sajttálba, salátákba vagy egyszerűen ízletes falatként borhoz vagy sörhöz.

További inspiráció