Skip to content

Fantasztikus cseresznye lekvár. Ha egyszer kipróbálod, soha nem akarsz másikat

A cseresznye lekvár, tele édes és lédús cseresznyével, egy ellenállhatatlan finomság, amely egy kis nyári frissességet kölcsönöz pirítósainak és péksüteményeinek. A cseresznye az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs. Édes, lédús ízük nem csak üdítő, de nosztalgikus is, gyakran visszarepít minket a gondtalan, örömmel és nevetéssel teli nyári napokba. Amikor a cseresznyeszezon javában tart, a fák szó szerint meghajolnak gyümölcseik súlya alatt, mélyvörös színükkel és ellenállhatatlan aromájukkal elcsábítanak bennünket. A cseresznyeszezon azonban rövid, ezért fontos megtalálni a módját, hogy ezt a csodálatos ízt hosszabb ideig megőrizzük. Ennek egyik legjobb módja a lekvárfőzés.

A lekvárfőzés a gyümölcs tartósításának hagyományos módja, amely sok családban nemzedékről nemzedékre öröklődik. A lekvár készítése nem csak a gyümölcsök tartósításáról szól, hanem arról is, hogy egész évben készítsünk valamit, amit megoszthatunk szeretteivel. A meggylekvár tökéletes kísérője lehet a reggeli pirítósnak, gazdagíthatja a sütemények és péksütemények ízét, vagy palacsinta ízletes tölteléke lehet.

Csodálatos élmény lehet a saját meggylekvár elkészítése. A folyamat egyszerű, mégis teljesítő. Ráadásul, amikor saját maga készíti el a lekvárt, pontosan tudja, mit tesz bele – friss, kiváló minőségű alapanyagokból, felesleges adalékanyagok nélkül. A cseresznye illata, amely főzés közben szétárad a konyhában, egyszerűen ellenállhatatlan, és az eredmény egy finom lekvár, amely az egész család kedvenc csemegéjévé válik.

Cseresznye lekvár recept

Hozzávalók

  • 1 kg friss cseresznye (kimagozva)
  • 500 g kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 1 vaníliarúd (elhagyható)

Megközelítés

  1. A cseresznye elkészítése: A meggyet hideg víz alatt leöblítjük, majd jól lecsepegtetjük. A meggyet kimagozzuk, és ha nagyon nagy, vágjuk kisebb darabokra.
  2. Főzés előkészítése: A meggyet egy nagy fazékba tesszük. Ha vaníliarudat használunk, vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, és tegyük az edénybe a hasított rúddal együtt. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet a serpenyőbe.
  3. A lekvár készítése: Keverjük össze a hozzávalókat, és hagyjuk pihenni körülbelül 30 perctől egy óráig, hogy a cseresznye kiengedje a levét. Helyezze a serpenyőt közepes lángra, és forralja fel a keveréket, rendszeresen keverve, hogy a cukor feloldódjon és ne égjen le. Amikor a keverék forrni kezd, csökkentse a hőt, és hagyja a lekvárt lassú tűzön körülbelül 20-30 percig, vagy amíg besűrűsödik. A felületen képződő habot lefejtjük.
  4. Konzisztencia vizsgálata: A hideglemezes módszerrel ellenőrizheti, hogy a lekvár elég vastag-e. Tegye a kis tányért a fagyasztóba néhány percre. Ezután csepegtess lekvárt egy hideg tányérra, és hagyd állni egy kicsit. Ha a lekvár megkeményedik és nem folyik le, akkor kész. Ha túl folyós, főzzük még 5-10 percig, és ismételjük meg a tesztet.
  5. Tartályokba töltés: Készítse elő a sterilizált üvegedényeket. Sterilizálhatja őket vízben vagy sütőben forralva. A forró lekvárt öntsük sterilizált üvegekbe úgy, hogy a tetején hagyjunk kb. 1 cm szabad helyet. Tisztítsa meg a tartályok széleit, és szorosan zárja le a fedőkkel.
  6. Tárolás: A lekvárt hűvös, sötét helyen tárolja. Felbontás után hűtőszekrényben tárolandó és néhány héten belül felhasználható.

Meggylekvár kérdések és válaszok

Hogyan válasszuk ki a legjobb cseresznyét lekvárhoz?

A legjobb cseresznye lekvárhoz válasszon érett, édes, lédús meggyet, amelyen nincsenek sérülések vagy rothadás jelei. Minél jobb minőségű meggyet használsz, annál finomabb lesz a lekvárod.

Használhatok fagyasztott cseresznyét lekvár készítéséhez?

Igen, használhatsz fagyasztott cseresznyét is. Főzés előtt győződjön meg róla, hogy teljesen felolvadt és lecsepegtetett.

Miért szükséges citromlé hozzáadása?

A citromlé segít elérni a lekvár megfelelő savasságát, ami az állagához és ízéhez szükséges. Segít megőrizni a cseresznye élénk színét is.

Meddig tárolhatom a cseresznye lekvárt?

A cseresznye lekvár hűvös, sötét helyen akár 12 hónapig is eltartható. Felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni, és néhány héten belül el kell fogyasztani.

Mi a teendő, ha nem sűrűsödik be a lekvárom?

Ha a lekvárunk nem sűrűsödik be ízlésünk szerint, tovább főzhetjük. A konzisztencia teszteléséhez használja a hideglemezes módszert. Ha ez nem segít, adhatunk hozzá egy kis pektint.

Csökkenthetem a cukor mennyiségét a receptben?

A cukor fontos szerepet játszik a lekvár tartósításában és állagában. Ha csökkenti a cukor mennyiségét, előfordulhat, hogy a lekvár nem sűrűsödik megfelelően, és lerövidül az eltarthatósága. Ha kevésbé édes lekvárt szeretne, fontolja meg az alacsony cukortartalmú pektin használatát.

Hozzáadhatok más gyümölcsöt a cseresznye lekvárhoz?

Igen, a meggylekvár kombinálható más gyümölccsel, például málnával, eperrel vagy sárgabarackkal, hogy érdekes ízkombinációkat érjünk el.

Mi a teendő a főzés során a lekvár felületén képződő habbal?

A lekvár felületén lévő hab normális, főzés közben kanállal könnyen eltávolítható. A hab eltávolítása elősegíti a tisztább és simább lekvár elérését.

További inspiráció
Megszakítás