Skip to content

Cseresznye rumban/alkoholban. Tökéletes kiegészítő süteményekhez vagy önálló luxusdesszertként

A rumban lévő cseresznye nem csak finom, de nagyon sokoldalú is. A cseresznye a nyári szezon egyik legnépszerűbb gyümölcse. Édes és lédús ízük a napsütéssel teli meleg napokra és a szabadban eltöltött gondtalan időkre emlékeztet. A cseresznye nem csak finom, de rendkívül egészséges is. Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok, amelyek támogatják egészségünket és energiát adnak. Azonban a szezonjuk viszonylag rövid, ezért fontos megtalálni a módját, hogy ízüket a téli hónapokban is megőrizzék. A cseresznye tartósításának egyik leghagyományosabb és legfinomabb módja az alkoholba áztatás.

Használhatja különféle desszertek, sütemények, fagylaltok és koktélok összetevőjeként, vagy egyszerűen csak élvezheti őket luxus desszertként. Az alkohol tartósítószerként működik, amely nemcsak meghosszabbítja a cseresznye eltarthatóságát, hanem egyedi és intenzív ízt is kölcsönöz neki. A rum, pálinka vagy vodka cseresznyével kombinálva az ízek tökéletes harmóniáját alkotják, amely még a legigényesebb ínyenceknek is tetszeni fog.

A cseresznye alkoholos elkészítése viszonylag egyszerű, és nem igényel különleges felszerelést. Ez egy olyan folyamat, amelyet saját preferenciái szerint testre szabhat. Kísérletezhet különböző típusú alkoholokkal és adalékokkal, például vaníliarúddal vagy fahéjrúddal, hogy egyedi ízkombinációkat hozzon létre. A cseresznye tartósításának ez a hagyományos módja lehetővé teszi, hogy egész évben élvezze a nyár ízét, miközben különleges alkalmakkor készít valamit, amit megoszthat barátaival és családjával.

Akár ínyenc ajándékként, akár kedvenc receptjei összetevőjeként szeretné használni a cseresznyét rumban/likőrben, vagy egyszerűen csak téli estéken a kandalló mellett élvezi, ez a recept a tökéletes módja annak, hogy megragadja és megőrizze a nyár varázslatos ízét.

Cseresznye rumban / alkohol recept

Hozzávalók

  • 1 kg friss cseresznye (kimagozva vagy kimagozva, ízlés szerint)
  • 1 liter rum (vagy ízlés szerint más alkohol, pl. brandy, vodka)
  • 1 vaníliarúd (elhagyható)
  • 1 fahéjrúd (elhagyható)

Megközelítés

  1. A cseresznye elkészítése: A meggyet hideg víz alatt leöblítjük, majd jól lecsepegtetjük. Eldöntheti, hogy a cseresznyét kimagozva vagy magozottan szeretné-e tartani. A kimagozott cseresznye könnyebben használható, de a kimagozott cseresznye intenzívebb ízű lehet.
  2. Tartályok sterilizálása: Sterilizálja az üvegedényeket és a fedeleket úgy, hogy 10 percre forrásban lévő vízbe meríti, vagy 110°C-ra előmelegített sütőben 15 percre hagyja. Hagyja kihűlni a tartályokat.
  3. Az üvegek megtöltése: A sterilizált üvegeket töltse meg cseresznyével. Ha vaníliarudat használunk, vágjuk ketté, és a fahéjrúddal együtt adjuk hozzá az edényekhez.
  4. Hozzáadjuk a rumot: Öntsük fel a rumot úgy, hogy a cseresznye teljesen elmerüljön. Használhat más alkoholt is ízlése szerint, például pálinkát vagy vodkát. Ügyeljen arra, hogy legyen kis hely a tartály teteje és a folyadék között.
  5. Lezárás és tárolás: A tartályokat szorosan zárja le sterilizált fedővel. Tárolja a tartályokat sötét, hűvös helyen legalább 4 hétig, hogy az ízek összeérjenek. Ideális, ha a cseresznyét legfeljebb 3 hónapig hagyjuk macerálni a legjobb íz elérése érdekében.

Cseresznye rumban / alkohol kérdések és válaszok

Melyik cseresznyét a legjobb alkoholba tenni?

A legjobb eredmény érdekében válasszon érett, édes, szilárd cseresznyét, amelyen nincsenek sérülések vagy rothadás jelei. Különösen alkalmasak az olyan cseresznyefajták, mint a Bing vagy a Rainier.

Használhatok fagyasztott cseresznyét ehhez a recepthez?

Igen, használhat fagyasztott cseresznyét, de használat előtt hagyja teljesen felolvadni, és csepegtesse le, hogy eltávolítsa a felesleges vizet.

Mennyit kell várnom, mire cseresznyét fogyaszthatok?

Javasoljuk, hogy a meggyet legalább 4 hétig macerálják, hogy az ízek jól összeérjenek. A legjobb eredmény eléréséhez ideális akár 3 hónapot is várni.

Mennyi ideig áll el a cseresznye alkoholban?

Ha megfelelően előkészítjük és sterilizált tartályokban tároljuk, a cseresznye akár egy évig is eláll. Felbontás után hűtőszekrényben tárolandó és néhány héten belül felhasználható.

Használhatok más alkoholt rum helyett?

Igen, használhat pálinkát, vodkát, gint vagy bármilyen más alkoholt ízlése szerint. Minden alkohol más ízt ad a cseresznyének.

Ki kell magozni a cseresznyét?

A cseresznye kimagozása nem kötelező. A kimagozott cseresznye receptekben könnyebben használható, de a kimagozott cseresznye intenzívebb ízű lehet.

További inspiráció
Megszakítás