Skip to content

Cseresznye-levendulás lekvár. Ellenállhatatlan kombináció nem csak reggelire

A cseresznye-levendula lekvár a cseresznye és a levendula finom virágillatának finom kombinációja, amely minden reggelit kivételes élménnyé varázsol. A cseresznye és a levendula két olyan összetevő, amely önmagában is rendkívül finom és sokoldalú. Együtt azonban ellenállhatatlan kombinációt alkotnak, amely tökéletes lekvárfőzésre. A cseresznye édes és lédús ízével a nyári kedvenc gyümölcs, amely egy kis napsütéses napokat és örömet hoz konyhánkba. A finom virágillatú és ízű levendula nyugtató tulajdonságairól ismert, és egyre népszerűbb a kulináris világban.

A cseresznye és levendula kombinációja a lekvárban nem csak az ízről szól, hanem az élményről is. A lekvárfőzés csodálatos módja annak, hogy egy pohárba rögzítse a nyári szezont, és a napsütéses pillanatokat a hidegebb hónapokra is kiterjeszthesse. A cseresznye-levendulás lekvár nemcsak finom, de nagyon sokoldalú is. Használhatjuk pirítósra, pékáruk alapanyagaként, joghurtba, vagy fagylaltot díszíthetünk vele. Nagyszerű ajándék barátoknak és családtagoknak is, akik értékelni fogják egyedi ízét és az elkészítésére fordított erőfeszítéseket.

A cseresznye vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, amelyek támogatják egészségünket. A levendulának nyugtató tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek a stressz és az álmatlanság ellen. Ha ezt a két összetevőt egy lekvárban kombinálja, nemcsak ízletes, hanem egészséges terméket is kap.

A lekvárkészítés egy kis időt és türelmet igénylő folyamat, de az eredmény mindenképpen megéri. A lekvárfőzés egyszerre lehet pihentető és kreatív élmény. A friss cseresznye és levendula illata, amely főzés közben szétárad a konyhában, egyszerűen ellenállhatatlan, és minden otthont illatos oázissá varázsolhat.

Cseresznye-levendulás lekvár recept

Hozzávalók

  • 1 kg friss cseresznye (kimagozva)
  • 2 evőkanál szárított levendula virág
  • 500 g kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 1 vaníliarúd (elhagyható)
  • 250 ml vizet

Megközelítés

  1. A cseresznye elkészítése: A meggyet hideg víz alatt leöblítjük, majd jól lecsepegtetjük. A meggyet kimagozzuk, és ha nagyon nagy, vágjuk kisebb darabokra.
  2. Levendula infúzió elkészítése: Forraljon fel 250 ml vizet egy kis serpenyőben. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a szárított levendula virágokat. Fedjük le és hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig, majd szűrjük le a levendula virágait, csak a levendula vizet hagyjuk meg.
  3. A meggy előkészítése a főzéshez: A kimagozott meggyet egy nagy fazékba tesszük. Ha vaníliarudat használunk, vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, és tegyük az edénybe a hasított rúddal együtt. Adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és az elkészített levendulavizet a serpenyőbe.
  4. A lekvár készítése: Keverjük össze a hozzávalókat, és hagyjuk kb 30 percig pihenni, hogy a cseresznye kiengedje a levét. Helyezze a serpenyőt közepes lángra, és forralja fel a keveréket, rendszeresen keverve, hogy a cukor feloldódjon és ne égjen le. Amikor a keverék forrni kezd, csökkentse a hőt, és hagyja a lekvárt lassú tűzön körülbelül 20-30 percig, vagy amíg besűrűsödik. A felületen képződő habot lefejtjük.
  5. Konzisztencia vizsgálata: A hideglemezes módszerrel ellenőrizheti, hogy a lekvár elég vastag-e. Tegye a kis tányért a fagyasztóba néhány percre. Ezután csepegtess lekvárt egy hideg tányérra, és hagyd állni egy kicsit. Ha a lekvár megkeményedik és nem folyik le, akkor kész. Ha túl folyós, főzzük még 5-10 percig, és ismételjük meg a tesztet.
  6. Tartályokba töltés: Készítse elő a sterilizált üvegedényeket. Sterilizálhatja őket vízben vagy sütőben forralva. A forró lekvárt öntsük sterilizált üvegekbe úgy, hogy a tetején hagyjunk kb. 1 cm szabad helyet. Tisztítsa meg a tartályok széleit, és szorosan zárja le a fedőkkel.
  7. Tárolás: A lekvárt hűvös, sötét helyen tárolja. Felbontás után hűtőszekrényben tárolandó és néhány héten belül felhasználható.

Cseresznye-levendulás lekváros kérdések és válaszok

Melyik cseresznye a legjobb lekvárfőzéshez?

Az érett, édes és lédús cseresznye a legjobb, ha nincs sérülés vagy rothadás jele. Az olyan fajták, mint a Bing vagy a Rainier, tökéletesek lekvárnak.

Használhatok fagyasztott cseresznyét?

Igen, használhat fagyasztott cseresznyét, de használat előtt hagyja teljesen felolvadni, és lecsepegteti, hogy eltávolítsa a felesleges vizet.

Miért adjunk levendulát a lekvárhoz?

A levendula egyedi virágos aromát és ízt kölcsönöz a lekvárnak, melyet cseresznye tökéletesen kiegészít. Nyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik.

Hogyan készítsünk levendula vizet?

Levendulavizet úgy készítünk, hogy 250 ml vizet felforralunk, hozzáadunk szárított levendulavirágot, 10-15 percig hagyjuk hatni, majd leszűrjük a virágokat.

Használhatok friss levendulát?

Igen, használhatsz friss levendulát is. Ha frissen használjuk, óvatosan adagoljuk, mert az íze intenzívebb lehet. Körülbelül kétszer annyit használjon, mint szárítva.

Hogyan kell sterilizálni a befőttes üvegeket?

Az edények és fedők sterilizálhatók úgy, hogy 10 percig vízben forraljuk, vagy 15 percig 110°C-ra előmelegített sütőben hagyjuk. Használat előtt hagyja kihűlni őket.

Honnan tudhatom, hogy a lekvár elérte a megfelelő állagot?

Használja a hideglemezes módszert. A fagyasztóból egy tányérra csorgassunk lekvárt, és hagyjuk állni egy kicsit. Ha a lekvár megkeményedik és nem folyik le, akkor kész. Ha túl folyós, főzzük még 5-10 percig, és ismételjük meg a tesztet.

Miért szükséges citromlé hozzáadása?

A citromlé segít elérni a lekvár megfelelő savasságát, ami az állagához és ízéhez szükséges. Segít megőrizni a cseresznye élénk színét is.

További inspiráció
Megszakítás