Skip to content

A cseresznye megfelelő tárolása és tartósítása: Tippek és trükkök

Amikor a nyári nap magasra kúszik az égen, és a fák elkezdenek repedezni a gyümölcsök súlya alatt, ideje cseresznyét szedni. Szezonjuk azonban viszonylag rövid, ezért fontos tudni, hogyan kell megfelelően tárolni és tartósítani ezt a gyümölcsöt, hogy a hidegebb hónapokban is élvezhessük ízét. Sokunknak vannak gyermekkori emlékei, amikor órákat töltöttünk a cseresznyefán, rögtön leszedjük a gyümölcsöt az ágakról, és megízleljük az édes, lédús finomságokat. Ahhoz azonban, hogy a cseresznyét a szezonon kívül is élvezhessük, meg kell tanulnunk néhány trükköt és technikát a megfelelő tároláshoz és tartósításhoz.

A cseresznye nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak egészségünkre. A C-vitamin támogatja az immunrendszert, az A-vitamin javítja a látást, az antioxidánsok pedig segítenek a szervezetünkben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben. Ezenkívül a cseresznye gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és melatonintartalmának köszönhetően javíthatja az alvás minőségét.

Ahhoz, hogy ezeket az egészségügyi előnyöket a lehető leghosszabb ideig élvezhessük, fontos tudni, hogyan kell megfelelően tárolni és tartósítani a cseresznyét. Függetlenül attól, hogy van saját cseresznyefa a kertjében, vagy a piacon vásárol cseresznyét, a megfelelő tárolás és tartósítás biztosítja, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizze ízét és tápértékét. Ebben a cikkben a cseresznye tárolásának és tartósításának különböző módjait tekintjük át, a friss cseresznye tartásának egyszerű technikáitól kezdve a különféle tartósítási módszerekig, mint például a lekvárkészítés, szárítás, fagyasztás és alkoholos vagy ecetes pácolás.

A cseresznye tárolása és tartósítása nemcsak praktikus, hanem szórakoztató és kreatív is lehet. Képzelje el, hogy télen kinyit egy üveg házi cseresznyelekvárt, vagy aszalt meggyet ad a reggeli zabkásához. A lehetőségek végtelenek, és minden módszernek megvan a maga egyedi varázsa. Akár tapasztalt kertész, akár lelkes szakács, akár csak cseresznyeimádó, ez a cikk minden olyan információt és tippet tartalmaz, amelyre szüksége van ahhoz, hogy egész évben élvezze a cseresznyét.

Merüljünk hát el a cseresznye világában, és fedezzük fel, hogyan tudjuk megfelelően tárolni és tartósítani ezt a csodálatos gyümölcsöt. A cseresznye a természet ajándéka, kis tudással és előkészítéssel hosszú hónapokig megőrizhetjük ízét és jótékony hatását. A következő tippek és trükkök megmutatják, hogyan.

Kimazsolázzák

A cseresznye sikeres tárolásának és befőzésének első lépése a minőségi gyümölcs kiválasztása. Keressen olyan cseresznyét, amely szilárd, fényes és mentes a sérülés nyomától. Kerülje a puha vagy penészes foltokkal rendelkező cseresznyét, mert ezek már kezdenek rothadni.

Egyes cseresznyefajták jobban alkalmasak tárolásra és befőzésre, mint mások. Például a meggy (mint például a Montmorency) kiválóan alkalmas befőzéshez és sütéshez, míg a cseresznye (például a Bing) jobb frissen fogyasztani, de sikeresen tartósítható is.

Friss cseresznye tárolása

Rövid ideig tartó tároláshoz a meggyet hűtőszekrényben tárolja. Helyezze őket műanyag zacskóba vagy tartályba, amely perforált, hogy lehetővé tegye a levegő áramlását. A cseresznyét tárolás előtt nem szabad megmosni, mert a víz felgyorsíthatja a rothadási folyamatot. Evés előtt azonban alaposan mossa le őket.

Ha egy hétnél tovább kívánja tárolni a cseresznyét, fontolja meg a lefagyasztását. A cseresznye lefagyasztásához járjon el az alábbiak szerint:

 • Öblítse le a cseresznyét, és távolítsa el a szárát.
 • A cseresznyét kimagozzuk, ha később fel szeretnénk használni a receptekben.
 • A cseresznyét egy tepsire terítjük, és lefagyasztjuk.
 • Ha megfagyott, helyezze át őket légmentesen záródó zacskóba vagy tárolóedénybe, és tegye vissza a fagyasztóba.

A fagyasztott cseresznye akár 6 hónapig megőrzi minőségét.

Cseresznye befőzés

A cseresznye befőzése előtt fontos, hogy alaposan előkészítse. Öblítse le a cseresznyét, és távolítsa el a szárát. A meggyet kimagozó szerszámmal vagy éles késsel kimagozzuk. A cseresznye befőzésre való előkészítése magában foglalja az edények és a fedők sterilizálását is. Merítse a tartályokat és a fedeleket forrásban lévő vízbe 10 percre, hogy elpusztítsa a baktériumokat.

Cseresznye befőzése szirupban

A cseresznye tartósításának egyik leggyakoribb módja az édes szirup. A következőképpen járjon el:

 1. A szirupot a cukor és a víz 2:1 arányú összekeverésével készítjük, és addig forraljuk, amíg a cukor fel nem oldódik.
 2. A sterilizált üvegekbe cseresznyét töltünk, majd ráöntjük a forró szirupot úgy, hogy az üveg tetejétől kb. 1 cm helyet hagyjunk.
 3. Távolítson el minden légbuborékot, és szorosan zárja le a tartályokat.
 4. Tartsa a tartályokat forrásban lévő vízben 15-20 percig.
 5. Lehűlés után ellenőrizze, hogy minden tartály megfelelően zárva van-e. Ha a fedél közepe nem jelenik meg, a tartály megfelelően le van zárva.

Cseresznye befőzése alkoholban

A cseresznye tartósításának másik ízletes módja az alkohol, például pálinka vagy vodka. Az eljárás a következő:

 1. A meggyet megmossuk és kimagozzuk.
 2. Töltsük meg a sterilizált üvegeket cseresznyével, és adjunk hozzá cukrot (kb. 100 g literenként).
 3. Fedjük le a cseresznyét alkohollal, és hagyjunk körülbelül 1 cm helyet az edény tetejétől.
 4. Szorosan zárja le a tartályokat, és tárolja hűvös, sötét helyen.
 5. Fogyasztás előtt hagyjuk a meggyet legalább 4 hétig macerálni.

Cseresznye szárítása

A cseresznye szárítása egy másik nagyszerű módja annak tartósításának. A szárított cseresznye kiváló nassolni való, vagy pékáruk, gabonafélék alapanyaga. Szárítási eljárás:

 1. A meggyet megmossuk és kimagozzuk.
 2. Vágja őket félbe vagy szeletekre.
 3. A meggyet sütőpapírral bélelt tepsire vagy szárítórácsra terítjük.
 4. Szárítsa a meggyet a sütőben alacsony hőmérsékleten (kb. 50-60 °C-on) 6-8 órán keresztül, vagy amíg teljesen meg nem szárad.
 5. Tárolja a szárított cseresznyét légmentesen záródó edényben, hűvös, száraz helyen.

Cseresznye lekvár gyártása

A cseresznye lekvár egész évben népszerű módja a cseresznye élvezetének. Íme egy egyszerű recept a cseresznye lekvárhoz:

 1. 1 kg cseresznyét leöblítünk és kimagozunk.
 2. Helyezze a meggyet egy nagy serpenyőbe, és adjon hozzá 500 g cukrot és egy citrom levét.
 3. Közepes lángon addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik, és a cseresznye elkezdi kiengedni a levét.
 4. Növelje a hőt, és főzze addig, amíg a keverék besűrűsödik és el nem éri a lekvár állagát (kb. 20-30 perc).
 5. Öntse a forró lekvárt sterilizált üvegekbe, szorosan zárja le, és fejjel lefelé fordítsa 5 percig, hogy vákuum keletkezzen.
 6. Miután a tartály lehűlt, tárolja hűvös, sötét helyen.

Cseresznyepüré és szószok

A cseresznyepürék és szószok nagyszerű módja annak, hogy cseresznye ízt adjunk különféle ételekhez. A cseresznyepürét használhatjuk fagylalthoz, joghurthoz, palacsintához, vagy sütemények, sütemények alapanyagaként. A cseresznyepüré elkészítésének menete:

 1. A meggyet megmossuk és kimagozzuk.
 2. Tegye a meggyet egy serpenyőbe, és adjon hozzá egy kevés cukrot és vizet (ízlés szerint).
 3. Közepes lángon addig főzzük, amíg a cseresznye megpuhul és szétesni kezd.
 4. Keverje össze a keveréket egy turmixgéppel, vagy szűrje át egy finom szitán, hogy eltávolítsa a bőrt és a darabokat.
 5. A pürét öntsük sterilizált edényekbe, és tároljuk hűtőszekrényben, vagy fagyasztjuk le hosszú távú tároláshoz.

Cseresznye ecetben

Az ecetben pácolt cseresznye saláták alapanyagának vagy eredeti ajándéknak kiváló. Megközelítés:

 1. A meggyet megmossuk és kimagozzuk.
 2. Töltsük meg a sterilizált üvegeket cseresznyével, és adjunk hozzá néhány darab fűszert, például fahéjat vagy szegfűszeget.
 3. Öntse a cseresznyére az ecetet (fehérbor, alma vagy balzsamec), hagyjon kb. 1 cm helyet az edény tetejétől.
 4. Szorosan zárja le a tartályokat, és hűvös, sötét helyen tárolja legalább 4 hétig használat előtt.

A cseresznye megfelelő tárolása és tartósítása lehetővé teszi, hogy egész évben élvezhesse ízét és előnyeit. Legyen szó fagyasztásról, szárításról, lekvárfőzésről vagy alkoholos vagy ecetes pácolásról, mindegyik módszernek megvan a maga varázsa, és egyedülálló lehetőségeket kínál a cseresznye felhasználására. Próbáljon ki néhány tippet és trükköt, és fedezze fel, hogyan lehet maximalizálni ennek a finom gyümölcsnek az előnyeit.

További inspiráció
Megszakítás